Przejdź do treści

Poziomy dostępu do pasieki

Plan: Apisense AI i Apisense PRO AI

Są trzy poziomy dostępu: Ograniczony, Standardowy i Pełny. Ograniczony pokazuje tylko dane z urządzeń. Standardowy pokazuje też wpisy pszczelarza, bez prawa zmian. Pełny pozwala dodawać i edytować wpisy oraz ule.

Dostęp ograniczony

Osoba z dostępem Ograniczony widzi:

  • nazwy pasieki i uli,
  • pomiary z urządzeń i wykresy,
  • alerty o chorobach.

Osoba nie widzi notatek, przeglądów, badań, analiz zdjęć ramek, próbek, zadań i powiadomień technicznych. Nie może niczego zmieniać. Gdy otworzy niedostępną część, widzi Funkcja niedostępna.

Dostęp standardowy

Osoba z dostępem Standardowy widzi to samo co przy dostępie Ograniczony. Widzi też notatki, przeglądy, badania, analizy zdjęć ramek, próbki, zadania i powiadomienia techniczne. Nie może niczego dodawać ani zmieniać. Przy próbie edycji widzi Dostęp tylko do odczytu.

Dostęp pełny

Osoba z dostępem Pełny widzi to samo co przy dostępie Standardowy. Może też dodawać i edytować:

  • ule (także usuwać ul),
  • notatki, przeglądy, badania i zadania,
  • nazwę pasieki,
  • tarę Scale.

Przy dodawaniu ula osoba z dostępem Pełny skanuje tylko ColonyLink. Scale i VitalSensor dodaje właściciel pasieki.

Co zostaje tylko dla właściciela

Przy każdym poziomie dostępu tylko właściciel może:

  • zarządzać Hubem, VitalSensorem i Scale (dodać, wymienić, przenieść, odłączyć),
  • przenieść ul do innej pasieki,
  • udostępniać pasiekę,
  • usunąć pasiekę.

Jaki plan decyduje o tym, co widać

W udostępnionej pasiece liczą się dwa plany.

Plan właściciela decyduje o danych z urządzeń (waga, warunki) i o chorobach (zakładka Zdrowie). Jako zaproszony nie potrzebujesz do tego planu Pro AI. Gdy plan właściciela nie obejmuje tych danych, zobaczysz informację Bieżące dane z urządzeń zależą od planu właściciela pasieki.

Plan osoby zaproszonej decyduje o analizach zdjęć ramek, badaniach i próbkach.

Notatki, przeglądy i zadania widać przy każdym planie, zgodnie z poziomem dostępu.

Dobrze wiedzieć

  • Poziom dostępu możesz zmienić w każdej chwili. Zobacz Jak zmienić poziom dostępu albo wycofać udostępnienie.
  • Gdy nie wiesz, jaki poziom wybrać: wspólnik, który pracuje w pasiece, potrzebuje dostępu Pełny. Osoba, która ma tylko patrzeć na wpisy, potrzebuje dostępu Standardowy.

Zobacz też